Portal o psach, kotach, gadach, płazach, koniach, rybkach, ptakach i małpach. Spis hodowli psów, salonów urody, sklepów zoologicznych, hoteli dla zwierząt i wiele innych


Idź do treści

Menu główne:


ZooHobby.pl - Papugi - aleksandretta obrożna, amazonka, ara, łąkówka wspaniała, kakadu żółtoczuba, nimfa, papużki faliste, nierozłączki, rozella białolica, żako

Ptaki

1) Aleksandretta obrożna

2) Amazonka

3)Ara (Ara ararauna, Ara hiacyntowa, Ara marakana, Ara modra, Ara niebieska, Ara niebieskogłowa, Ara oliwkowa, Ara różowooka, Ara szafirowa, Ara turkusowa,Ara zielona, Ara zielonoskrzydła, Ara żółtolica, Ara żółtoskrzydła, Ara żółtoszyja)

4) Łąkówka wspaniała

5) Kakadu żółtoczuba

6) Nimfa

7) Papużki faliste

8) Papużki Nierozłączki

9) Rozella białolica

10) Żako


Ad 1)
Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri) - jest ptakiem średniej wielkości z rodziny papugowatych. Można je spotkać w Ameryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, Dalekim Wschodzie, a także w Anglii, Belgii, Holandii i Niemczech. Występuje w lasach oraz na terenach zadrzewionych.
Ich cechą charakterystyczną jest ubarwienie: jasnozielone, jasnozielone z niebieskim odcieniem na głowie (samce). Gatunek ten posiada ogon w postaci prostych, długich piór, o barwie zielonej, u nielotów zielono-niebieskiej. Dorosłe osobniki mają jasną tęczówkę oczu, zaś młode mają oczy koloru czarnego. Mają krótki i gruby dziób koloru czerwonego, delikatnie skierowany ku dołowi. Aleksandretta obrożna jest ptakiem stadnym (poza sezonem lęgowym), ich grupy liczą nawet tysiąc osobników. Ten gatunek ptaków jest aktywny w dzień, w porze nocnej zaś nocuje na koronach drzew.
Rozmiary: długość ciała z ogonem to około 38 - 50 cm, długość ogona to około 25 cm
Waga to około 120-170 g
Odżywianie: chwasty, gotowany ryż i makaron (źródło węglowodanów), jajko na twardo ze skorupką (źródło białka), kwiaty, nasiona, orzechy, owoce (oprócz awokado i rabarbaru), rośliny, różnego rodzaju ziarna, sepia (źródło wapnia), warzywa, zielenina
Głos: Przyjemny
Zdolności naśladowcze: Małe
Usposobienie: Ruchliwe ale nieufne wobec człowieka, nie przywiązują sie do ludzi, rzadko dają sie oswoić.
Lęgi, jaja, wysiadywanie: W okresie godów samiec i samica wykonują skomplikowane rytuały zalotów: samiec stuka dziobem o twarde podłoże, układa skrzydła w literę ,,V", dokarmia samicę, wydaje odgłosy. Samica zaś wydaje dźwięki godowe, szybko mruga oczami. Samiec i samica wzajemne ocierają się dziobami. Ich gniazda budowane są na drzewach, pod okapami dachów (Azja), bądź w budce lęgowej (w niewoli). samica składa od dwóch do czterech jaj, wysiaduje je około 21 - 22 dni.
Status i ochrona: gatunek ten nie jest zagrożony wyginięciem, należy do LC (najmniejszej troski (least concern))

Nazwa systematyczna: Psittacula krameri
Systematyka:
Domena - eukarioty
Królestwo - zwierzęta
Typ - strunowce
Podtyp - kręgowce
Gromada - ptaki
Podgromada - Neornithes
Nadrząd - neognatyczne
Rząd - papugowe
Rodzina - papugowate
Gatunek - aleksandretta
Podgatunek - aleksandretta obrożna

Ad 2)
Amazonka (Amazona) - jest ptakiem z rodziny papugowatych, występującym na terenie Ameryki Środkowej. Ich cechą charakterystyczną jest ubarwienie: zielone, na ogonie i skrzydłach można zaobserwować czerwone plamki, na górze głowy ubarwienie żółte. Mają krótki dziób , którego górna część jest mocno zaokrąglona na końcu w kierunku dolnym i zachodząca na drugą część dzioba. Występuje około 30 gatunków Amazonek:
amazonka białoczelna (Amazona albifrons)
amazonka białolica (Amazona kawalli)
amazona cesarska (Amazona imperialis)
amazonka czerwonouda (Amazona pretrei)
amazonka czarnoucha (Amazona ventralis)
amazonka czerwonoczelna (Amazona festiva)
amazonka dominikańska (Amazona arausiaca)
amazonka jamajska (Amazona collaria)
amazonka krasnogłowa (Amazona viridigenalis)
amazonka królewska (Amazona guildingii)
amazonka kubańska (Amazona leucocephala)
amazonka liliogłowa (Amazona finschi)
Amazona martinica
amazonka mała (Amazona agilis)
amazonka modrobrewa (Amazona amazonica)
amazonka modrogłowa (Amazona versicolor)
amazonka niebieskolica Amazona dufresniana
amazonka niebieskoczelna (Amazona aestiva)
amazonka pąsowa (Amazona vinacea)
amazonka płomiennosterna (a. modrolica) (Amazona brasiliensis)
amazonka portorykańska (Amazona vittata)
amazonka skromna (Amazona farinosa)
amazonka tęczowa (Amazona rhodocorytha)
amazonka wenezuelska (Amazona barbadensis)
amazonka zielona Amazona mercenaria
amazonka zmienna (Amazona autumnalis)
amazonka żółtokantarowa (Amazona xantholora)
amazonka żółtouda (Amazona tucumana)
amazonka żółtobrzucha (Amazona xanthops)
amazonka żółtogłowa (Amazona ochrocephala)
amazonka żółtoszyja (Amazona ochrocephala auropalliata syn. A. auropalliata)
Amazona violacea

Nazwa systematyczna: Amazona
Systematyka
Domena - eukarioty
Królestwo - zwierzęta
Typ - strunowce
Podtyp - kręgowce
Gromada - ptaki
Podgromada - Neornithes
Nadrząd - neognatyczne
Rząd - papugowe
Rodzina - papugowate
Podrodzina - papugi
Rodzaj - amazonka

Ad 3) Ara (Psittacinae) - jest ptakiem z rodziny papugowatych, występujących na obszarze Ameryki południowej i środkowej. Jest jednym z większych papug. Posiadają one charakterystyczne kolorowe ubarwienie, na grzbiecie pojawia się kolor niebieski, zaś ma brzuszku żółty. Głowa ary jest na na górze zielona, zaś po bokach biała ze smugami w kolorze czarnym. Mają duży, zaokrąglony i czarny dziób, który zakończony jest hakowato. Zarówno samice, jak i samce wyglądają bardzo podobnie.
Rozmiary: uzależniona od rodzaju papugi ary
Waga: uzależniona od rodzaju papugi ary
Odżywianie: owoce, orzechy
Usposobienie: are można łatwo oswoić, jednak występują nieliczne przypadki, kiedy ara zaatakowała ludzi lub zwierzęta.
Tryb życia: Żyją na wolności i w niewoli jako paki hodowlane.

Nazwa systematyczna: Psittacinae
Systematyka:
Domena - eukarioty
Królestwo - zwierzęta
Typ - strunowce
Podtyp - kręgowce
Gromada - ptaki
Podgromada - Neornithes
Nadrząd - neognatyczne
Rząd - papugowe
Rodzina - papugowate
Podrodzina - papugi
Rodzaj - Ara

Do podrodziny Psittacinae należy ok 300 gatunków, które pogrupowane są w 9 plemion: Arini, Cyclopsitticini, Micropsittini, Psittrichadini, Nestorini, Platycercini, Psittaculini, Plemię Psittacini, Strigopini.
W ramach plemienia Arini (Rodzaj: Anodorhynchus) wyróżnia się:
ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus)
ara błękitna (Anodorhynchus leari)
ara turkusowa (Anodorhynchus glaucus)
Rodzaj: Cyanopsitta wyróżnia się:
ara modra (Cyanopsitta spixii)
Rodzaj: Ara wyróżnia się:
ararauna (Ara ararauna)
ara szafirowa (Ara glaucogularis)
ara zielona (Ara militaris)
ara oliwkowa (Ara ambiguus)
ara żółtoskrzydła (Ara macao)
ara zielonoskrzydła (Ara chloroptera)
ara trójbarwna (Ara tricolor) (wyginięty gatunek)
ara różowooka (Ara rubrogenys)
ara kasztanowoczelna (Ara severa)
Ara atwoodi (wyginięty gatunek)
Ara erythrocephala (wyginięty gatunek)
Ara gossei (wyginięty gatunek)
Ara guadeloupensis (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Orthopsittaca wyróżnia się:
ara żółtolica (Orthopsittaca manilata)
Rodzaj: Primolius wyróżnia się:
ara niebieskogłowa (Primolius couloni)
(ara) marakana (Primolius maracana)
ara żółtoszyja (Primolius auricollis)
Rodzaj: Diopsittaca wyróżnia się:
ara epoletowa (Diopsittaca nobilis)
Rodzaj: Rhynchopsitta wyróżnia się:
meksykana czerwonoczelna (Rhynchopsitta pachyrhyncha)
meksykana kasztanowoczelna (Rhynchopsitta terrisi)
Rodzaj: Conuropsis wyróżnia się:
papuga karolińska (Conuropsis carolinensis) (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Ognorhynchus wyróżnia się:
konura żółtolica (Ognorhynchus icterotis)
Rodzaj: Guarouba wyróżnia się:
konura złota (Guarouba guarouba)
Rodzaj: Aratinga wyróżnia się:
konura niebieskoczelna (Aratinga acuticaudata)
konura meksykańska (Aratinga holochlora)
konura zielona (Aratinga brevipes)
konura czerwonogardła (Aratinga rubritorquis)
konura andyjska (Aratinga wagleri)
konura maskowa (Aratinga mitrata)
konura krasnolica (Aratinga erythrogenys)
konura czerwonoczelna (Aratinga finschi)
konura białooka (Aratinga leucophthalmus)
konura kubańska (Aratinga euops)
konura haitańska (Aratinga chloroptera)
konura słoneczna (Aratinga solstitialis)
konura ognistobrzucha (Aratinga jandaya)
konura złotoczelna (Aratinga auricapilla)
konura łuskogłowa (Aratinga weddellii)
konura oliwkowa (Aratinga nana)
konura pomarańczowoczelna (Aratinga canicularis)
konura brazylijska (Aratinga aurea)
konura brązowogardła (Aratinga pertinax)
konura kaktusowa (Aratinga cactorum)
Aratinga labati (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Nandayus wyróżnia się:
konura czarnogłowa (Nandayus nenday)
Rodzaj: Leptosittaca wyróżnia się:
konura złotoucha (Leptosittaca branickii)
Rodzaj: Cyanoliseus wyróżnia się:
patagonka (Cyanoliseus patagonus)
Rodzaj: Pyrrhura wyróżnia się:
rudosterka błękitnoszyja (Pyrrhura cruentata)
rudosterka brązowoucha (Pyrrhura devillei)
rudosterka kasztanowobrzucha (Pyrrhura frontalis)
rudosterka czerwonobrzucha (Pyrrhura perlata)
rudosterka perlista (Pyrrhura lepida)
rudosterka zielonolica (Pyrrhura molinae)
rudosterka barwna (Pyrrhura picta)
rudosterka rdzawolica (Pyrrhura leucotis)
rudosterka zielona (Pyrrhura viridicata)
rudosterka rdzawoucha (Pyrrhura egregia)
rudosterka łuskowana (Pyrrhura melanura)
rudosterka czerwonoczelna (Pyrrhura orcesi)
rudosterka czarnogłowa (Pyrrhura rupicola)
rudosterka białoszyja (Pyrrhura albipectus)
rudosterka brązowogardła (Pyrrhura calliptera)
rudosterka krasnoucha (Pyrrhura hoematotis)
rudosterka czerwonogłowa (Pyrrhura rhodocephala)
rudosterka żółtoskrzydła (Pyrrhura hoffmanni)
Rodzaj: Enicognathus wyróżnia się:
rudosterka krótkodzioba (Enicognathus ferrugineus)
rudosterka długodzioba (Enicognathus leptorhynchus)
Rodzaj: Myiopsitta wyróżnia się:
mnicha nizinna (Myiopsitta monachus)
mnicha górska (Myiopsitta luchsi)
Rodzaj: Psilopsiagon wyróżnia się:
stokówka ciemnogłowa (Psilopsiagon aymara)
stokówka żółtoczelna (Psilopsiagon aurifrons)
Rodzaj: Bolborhynchus wyróżnia się:
stokówka prążkowana (Bolborhynchus lineola)
stokówka andyjska (Bolborhynchus orbygnesius)
stokówka rdzawoczelna (Bolborhynchus ferrugineifrons)
Rodzaj: Forpus wyróżnia się:
wróbliczka turkusowa (Forpus cyanopygius)
wróbliczka zielonorzytna (Forpus passerinus)
wróbliczka niebieskoskrzydła (Forpus crassirostris)
wróbliczka modrobrewa (Forpus conspicillatus)
wróbliczka amazońska (Forpus sclateri)
wróbliczka zielonolica (Forpus coelestis)
wróbliczka żółtolica (Forpus xanthops)
Rodzaj: Brotogeris wyróżnia się:
stadniczka spiżowa (Brotogeris tirica)
stadniczka białoskrzydła (Brotogeris versicolurus)
stadniczka żółtoskrzydła (Brotogeris chiriri)
stadniczka siwolica (Brotogeris pyrrhopterus)
stadniczka brązowoskrzydła (Brotogeris jugularis)
stadniczka niebieskosterna (Brotogeris cyanoptera)
stadniczka złotoskrzydła (Brotogeris chrysopterus)
stadniczka żółtoczelna (Brotogeris sanctithomae)
Rodzaj: Nannopsittaca wyróżnia się:
stokóweczka żółtooka (Nannopsittaca panychlora)
stokóweczka szmaragdowa (Nannopsittaca dachilleae)
Rodzaj: Touit wyróżnia się:
barwinka liliowosterna (Touit batavica)
barwinka czarnoczelna (Touit huetii)
barwinka czerwonoczelna (Touit costaricensis)
barwinka niebieskoczelna (Touit dilectissima)
barwinka brązowogłowa (Touit purpurata)
barwinka brunatnogrzbieta (Touit melanonota)
barwinka żółtosterna (Touit surda)
barwinka plamkoskrzydła (Touit stictoptera)
Rodzaj: Pionites wyróżnia się:
barwinka czarnogłowa (Pionites melanocephala)
barwinka białobrzucha (Pionites leucogaster)
Rodzaj: Pionopsitta wyróżnia się:
barwinka sępia (Pionopsitta vulturina)
barwinka okularowa (Pionopsitta haematotis)
barwinka różowolica (Pionopsitta pulchra)
barwinka złotolica (Pionopsitta barrabandi)
barwinka złotogłowa (Pionopsitta pyrilia)
barwinka kapturowa (Pionopsitta caica)
barwinka czerwonogłowa (Pionopsitta pileata)
Rodzaj: Hapalopsittaca wyróżnia się:
amazoneczka czarnoskrzydła (Hapalopsittaca melanotis)
amazoneczka ognistogłowa (Hapalopsittaca amazonina)
amazoneczka żółtolica (Hapalopsittaca fuertesi)
amazoneczka czerwonolica (Hapalopsittaca pyrrhops)
Rodzaj: Graydidascalus wyróżnia się:
amazoneczka kusa (Graydidascalus brachyurus)
Rodzaj: Pionus wyróżnia się:
piona niebieskogłowa (Pionus menstruus)
piona koralodzioba (Pionus sordidus)
piona łuskowana (Pionus maximiliani)
piona śliwogłowa (Pionus tumultuosus)
piona białoczelna (Pionus senilis)
piona brązowoskrzydła (Pionus chalcopterus)
piona brunatna (Pionus fuscus)
Rodzaj: Amazona wyróżnia się:
amazonka kubańska (Amazona leucocephala)
amazonka jamajska (Amazona collaria)
amazonka czarnoucha (Amazona ventralis)
amazonka białoczelna (Amazona albifrons)
amazonka żółtokantarowa (Amazona xantholora)
amazonka mała (Amazona agilis)
amazonka niebieskoskrzydła (Amazona vittata)
amazonka żółtouda (Amazona tucumana)
amazonka czerwonouda (Amazona pretrei)
amazonka krasnogłowa (Amazona viridigenalis)
amazonka liliowogłowa (Amazona finschi)
amazonka zmienna (Amazona autumnalis)
amazonka niebieskolica (Amazona dufresniana)
amazonka tęczowa (Amazona rhodocorytha)
amazonka płomiennosterna (Amazona brasiliensis)
amazonka czerwonoczelna (Amazona festiva)
amazonka żółtobrzucha (Amazona xanthops)
amazonka wenezuelska (Amazona barbadensis)
amazonka niebieskoczelna (Amazona aestiva)
amazonka żółtogłowa (Amazona ochrocephala)
amazonka modrobrewa (Amazona amazonica)
amazonka zielona (Amazona mercenaria)
amazonka białolica (Amazona kawalli)
amazonka skromna (Amazona farinosa)
amazonka pąsowa (Amazona vinacea)
amazonka modrogłowa (Amazona versicolor)
amazonka dominikańska (Amazona arausiaca)
amazonka królewska (Amazona guildingii)
amazonka cesarska (Amazona imperialis)
Amazona martinicana (wyginięty gatunek)
Amazona violacea (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Deroptyus wyróżnia się:
kapturnica (Deroptyus accipitrinus)
Rodzaj: Triclaria wyróżnia się:
malachitka (Triclaria malachitacea)
W ramach plemienia Cyclopsitticini (Rodzaj: Cyclopsitta) wyróżnia się: figówkę czarnolicą (Cyclopsitta gulielmitertii), figówkę zmienną (Cyclopsitta diophthalma)
Rodzaj: Psittaculirostris wyróżnia się:
figówka tęczowa (Psittaculirostris desmarestii)
figówka czerwonobroda (Psittaculirostris edwardsii)
figówka żółtobroda (Psittaculirostris salvadorii)
Rodzaj: Bolbopsittacus wyróżnia się:
kusogonka (Bolbopsittacus lunulatus)
W ramach plemienia Micropsittini (Rodzaj: Micropsitta) wyróżnia się:
karłówke brązowolicą (Micropsitta geelvinkiana),
karłówke górską (Micropsitta bruijnii),
karłówke płowolicą (Micropsitta pusio),
karłówke skromną (Micropsitta keiensis),
karłówke zieloną (Micropsitta finschii),
karłówke żółtobrzuchą (Micropsitta meeki)
W ramach plemienia Nestorini (Rodzaj: Nestor) wyróznia się:
kaka (Nestor meridionalis),
kea (Nestor notabilis),
nestor skalny (Nestor productus)
W ramach plemienia Platycercini (Rodzaj: Prosopeia) wyróżnia się:
fidżijka czerwona (Prosopeia splendens)
fidżijka ognistobrzucha (Prosopeia personata)
fidżijka kasztanowata (Prosopeia tabuensis)
Rodzaj: Eunymphicus wyróżnia się:
modrolotka czubata (Eunymphicus cornutus)
Rodzaj: Cyanoramphus wyróżnia się:
modrolotka zielona (Cyanoramphus unicolor)
modrolotka czerwonoczelna (Cyanoramphus novaezelandiae)
modrolotka żółtoczapkowa (Cyanoramphus auriceps)
modrolotka szmaragdowa (Cyanoramphus forbesi)
modrolotka mała (Cyanoramphus malherbi)
modrolotka kozia (Cyanoramphus cookii syn. Cyanoramphus novaezelandiae cookii)
modrolotka czarnoczelna (Cyanoramphus zelandicus) (wyginięty gatunek)
modrolotka brązowogłowa (Cyanoramphus ulietanus) (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Purpureicephalus wyróżnia się:
pąsogłówka (Purpureicephalus spurius)
Rodzaj: Barnardius wyróżnia się:
rozella czarnogłowa (Barnardius zonarius)
rozella czerwonoczelna (Barnardius barnardi)
Rodzaj: Platycercus wyróżnia się:
rozella tasmańska (Platycercus caledonicus)
rozella królewska (Platycercus elegans)
rozella żółta (Platycercus flaveolus)
rozella pomarańczowa (Platycercus adelaidae)
rozella żółtawa (Platycercus venustus)
rozella blada (Platycercus adscitus)
rozella białolica (Platycercus eximius)
rozella żółtolica (Platycercus icterotis)
Rodzaj: Northiella wyróżnia się:
świergotka ognistobrzucha (Northiella haematogaster)
Rodzaj: Psephotus wyróżnia się:
świergotka seledynowa (Psephotus haematonotus)
świergotka wielobarwna (Psephotus varius)
świergotka czarnogłowa (Psephotus dissimilis)
świergotka złotoskrzydła (Psephotus chrysoptergius)
świergotka rajska (Psephotus pulcherrimus) (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Neophema wyróżnia się:
łąkówka liliowa ( Neophema bourkii)
łąkówka modroskrzydła (Neophema chrysostoma)
łąkówka modrobrewa (Neophema elegans)
łąkówka skalna (Neophema petrophilla)
łąkówka krasnobrzucha (Neophema chrysogaster)
łąkówka turkusowa (Neophema pulchella)
łąkówka wspaniała (Neophema splendida)
Rodzaj: Lathamus wyróżnia się:
papużka ostrosterna (Lathamus discolor)
Rodzaj: Melopsittacus wyróżnia się:
papużka falista (Melopsittacus undulatus)
Rodzaj: Pezoporus wyróżnia się:
papużka ziemna (Pezoporus wallicus)
Rodzaj: Geopsittacus wyróżnia się:
papużka żółtobrzucha (Geopsittacus occidentalis syn. Pezoporus occidentalis)
W ramach plemienia Psittaculini (Rodzaj: Psittinus) wyróżnia się:
modrorzytka (Psittinus cyanurus)
Rodzaj: Psittacella wyróżnia się:
brązogłówka prążkowana (Psittacella brehmii)
brązogłówka obrożna (Psittacella picta)
brązogłówka oliwkowa (Psittacella modesta)
brązogłówka mała (Psittacella madaraszi)
Rodzaj: Geoffroyus wyróżnia się:
śpiewaczka krasnogłowa (Geoffroyus geoffroyi)
śpiewaczka zielonogłowa (Geoffroyus simplex)
śpiewaczka żółtogłowa (Geoffroyus heteroclitus)
Rodzaj: Prioniturus wyróżnia się:
listkogonka niebieskolica (Prioniturus montanus)
listkogonka uboga (Prioniturus waterstradti)
listkogonka modrogłowa (Prioniturus platenae)
listkogonka zielona (Prioniturus luconensis)
listkogonka niebieskoczapkowa (Prioniturus discurus)
listkogonka czerwonoczapkowa (Prioniturus verticalis)
listkogonka duża (Prioniturus flavicans)
listkogonka złotogrzbieta (Prioniturus platurus)
listkogonka fioletowa (Prioniturus mada)
Rodzaj: Tanygnathus wyróżnia się:
papuga wielkodzioba (Tanygnathus megalorynchos)
papuga modroczapkowa (Tanygnathus lucionensis)
papuga zielona (Tanygnathus sumatranus)
papuga czarnokantarowa (Tanygnathus gramineus)
Rodzaj: Eclectus wyróżnia się:
barwnica (Eclectus roratus)
Rodzaj: Alisterus wyróżnia się:
szkarłatka królewska (Alisterus scapularis)
szkarłatka niebieskogrzbieta (Alisterus amboinensis)
szkarłatka żółtoskrzydła (Alisterus chloropterus)
Rodzaj: Aprosmictus wyróżnia się:
krasnopiórka timorska (Aprosmictus jonquillaceus)
krasnopiórka czerwonoskrzydła (Aprosmictus erythropterus)
Rodzaj: Polytelis wyróżnia się:
księżniczka tarczowa (Polytelis swainsonii)
księżniczka słoneczna (Polytelis anthopeplus)
księżniczka wspaniała (Polytelis alexandrae)
Rodzaj: Lophopsittacus wyróżnia się:
papuga maurytyjska (Lophopsittacus mauritianus) (wyginięty gatunek)
Lophopsittacus bensoni (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Necropsittacus wyróżnia się:
papuga rodrigueska (Necropsittacus rodericanus) (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Mascarinus wyróżnia się:
papuga maskareńska (Mascarinus mascarinus) (wyginięty gatunek)
Rodzaj: Psittacula wyróżnia się:
aleksandretta większa (Psittacula eupatria)
aleksandretta seszelska (Psittacula wardi) (wyginięty gatunek)
aleksandretta obrożna (Psittacula krameri)
aleksandretta krótkosterna (Psittacula echo)
aleksandretta maskareńska (Psittacula exsul) †
aleksandretta himalajska (Psittacula himalayana)
aleksandretta szarogłowa (Psittacula finschii)
aleksandretta liliowogłowa (Psittacula intermedia)
aleksandretta śliwogłowa (Psittacula cyanocephala)
aleksandretta różowogłowa (Psittacula roseata)
aleksandretta seledynowa (Psittacula columboides)
aleksandretta zielonoszyja (Psittacula calthropae)
aleksandretta chińska (Psittacula derbiana)
aleksandretta różana (Psittacula alexandri)
aleksandretta siwogłowa (Psittacula caniceps)
aleksandretta długosterna (Psittacula longicauda)
Rodzaj: Loriculus wyróżnia się:
zwisogłówka wiosenna (Loriculus vernalis)
zwisogłówka złotawa (Loriculus beryllinus)
zwisogłówka czerwonoczelna (Loriculus philippensis)
zwisogłówka koroniasta (Loriculus galgulus)
zwisogłówka diademowa (Loriculus stigmatus)
zwisogłówka złotogrzbieta (Loriculus sclateri)
zwisogłówka molucka (Loriculus amabilis)
zwisogłówka czerwonorzytna (Loriculus catamene)
zwisogłówka złotoczelna (Loriculus aurantiifrons)
zwisogłówka żółtorzytna (Loriculus tener)
zwisogłówka zielona (Loriculus exilis)
zwisogłówka żółtogardła (Loriculus pusillus)
zwisogłówka zbroczona (Loriculus flosculus)
Rodzaj: Agapornis wyróżnia się:
nierozłączka siwogłowa (Agapornis canus)
nierozłączka czerwonogłowa (Agapornis pullarius)
nierozłączka czarnoskrzydła (Agapornis taranta)
nierozłączka obrożna (Agapornis swinderniana)
nierozłączka czerwonoczelna (Agapornis roseicollis)
nierozłączka rudogłowa (Agapornis fischeri)
nierozłączka czarnogłowa (Agapornis personatus)
nierozłączka krasnogłowa (Agapornis lilianae)
nierozłączka czarnolica (Agapornis nigrigenis)
W ramach plemienia Psittrichadini (Rodzaj: Psittrichas) wyróznia się:
sępica (Psittrichas fulgidus)
W ramach plemienia Psittacini (Rodzaj: Coracopsis) wyróżnia się:
papuzica duża (Coracopsis vasa)
papuzica mała (Coracopsis nigra)
Rodzaj: Psittacus wyróżnia się:
żako (Psittacus erithacus)
Rodzaj: Poicephalus wyróżnia się:
afrykanka zielonorzytna (Poicephalus robustus)
afrykanka czerwonoczelna (Poicephalus gulielmi)
afrykanka złotoplama (Poicephalus meyeri)
afrykanka niebieskorzytna (Poicephalus rueppellii)
afrykanka brunatnogłowa (Poicephalus cryptoxanthus)
afrykanka kapturowa (Poicephalus crassus)
afrykanka krasnopierśna (Poicephalus rufiventris)
afrykanka ognistobrzucha (senegalska) (Poicephalus senegalus)
afrykanka żółtogłowa (Poicephalus flavifrons)
W ramach plemienia Strigopini (Rodzaj: Strigops) wyróżnia się:
kakapo (Strigops habroptilus)

Ara ararauna (Ara ararauna) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących od Panamy do południowej części Brazylii. Są to osobniki żyjące w parach bądź w grupach większych niż 26 osobników. Ciało tej papugi pokryte jest pierzem koloru niebieskiego w górnej części, zaś brzuch i pierś są koloru żółtego. Czoło ary araruny przybiera barwy od szmaragdowego po niebieski. Policzki ma białe, nieopierzone z niewilekimi ryskami o barwie czarnej. Gardło koloru czarnego z niewielką obwódką ciemnozielonkawą. Sterówki ar ararauna są koloru od żółtego po odcienie szarości.
Rozmiar: około 90 cm
Środowisko: nizinne puszcze, lasy galeriowe, a także lasy wzdłuż rzek i podmokłe rejony do 500 m. n.p.m.
Pożywienie: liście, młode pędy, nasiona, orzechy, owoce, ziarno zbóż.
Lęgi, gniazdo, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa od 2 do 3 jaj, wysiaduje je przez 26 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 - 4 miesiącach (90 - 100 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: LC - niskiego zagrożenia

Ara hiacyntowa (Anodorhynchus hyacinthinus) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących w Ameryce Południowej (środkowa Brazylia, wschodnia Boliwia i północno - wschodni Paragwaj). Jest to największa z latających papug. Zarówno samice, jak i samce wyglądają bardzo podobnie (samiec niewiele smuklejszy). Ich cechą szczególną jest ich ubarwienie: ciemne kobaltowoniebieskie. Papugi te mają potężny, czarny dziób. Okolice oczu są nieopierzone, koloru żółtego. W kolorze żółtym jest również dolna część dzioba. Skrzydła (ich wewnętrzna część) i ogon przybierają barwy od szarości do czarni. Są ptakami żyjącymi w grupach (rodzice + młode).
Rozmiar: około 1 m (największa papuga), rozpiętość skrzydeł około 120 - 140 cm
Waga: nawet do 1600 gram
Głos: głośne gardłowe pokrzykiwania dla utrzymania kontaktu z członkami stada, jeśli są zaniepokojone skrzeczą głośno, dodatkowo zataczają w locie kręgi i siadają na czubku wysokiego drzewa.
Długość życia: w niewoli dożywa nawet 80 lat
Środowisko: tropikalne lasy deszczowe blisko rzek a także bagniste lasy palmowe.
Pożywienie: orzechy, nasiona, owoce palm
Lęgi, gniazdo, wysiadywanie: w porze deszczowej od lipca do grudnia. Para dobiera sie raz na całe życie. Gniazdo znajduje się w dziupli palmy, drzewach liściastych, sporadycznie w norach drążonych w urwistych brzegach rzek. Samica składa od 2 do 3 jaj, wysiaduje je przez 28 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 4 - 6 miesiącach (310 dniach) obcowania z nimi. Zdolność latania opanowują po około 3 miesiącach życia, dojrzałość płciową po 7 latach.
Status i ochrona: EN - gatunek zagrożony (status EN wg IUCN), zwłaszcza ze względu na polowania, łapanie do hodowli, oraz niszczenie środowiska naturalnego ar.

Ara marakana (Primolius maracana) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących głównie w Brazylii oraz okolicach. Papuga ta ma pióra w kolorze niebieski na głowie, zaś zielone na karku. Ara ta posiada małą czerwoną plamę na czole. Policzki ma nieopierzone koloru szarego, , górna część dziobu jest barwy szarożółtej, dolna część skrzydeł niebieskawa. Ara marakana posiada ogon w kolorze brązowoczerwonym, od spodu zaś żółtozielonym.
Rozmiar: 43 cm
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa 3 - 4 jaja, wysiaduje je przez 28 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 miesiącach (70 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: NT - bliskie zagrożenia

Ara modra (Cyanopsitta spixii) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących głównie w Brazylii. Papuga ta posiada upierzenie kobaltowoniebieskie. Głowa jest w nieco jaśniejszym odcieniu niebieskiego, wpadającego w popiel. Szyja oraz spód ciała jest koloru zielooszarego. Ara modra ma nieopierzone, szare policzki i czarny dziób (dziób młodych jest koloru czarnego z jasnym paskiem u góry). Obecnie ten rodzaj ary prowadzi życie w ,,parach", kiedyś w małych stadkach. Jak podaje wiele źródeł ostatnia ara modra żyjąca na wolności zginęła w 2001 roku. Na świecie żyje około 120 osobników ar modrych.
Rozmiar: 54 cm
Status i ochrona - CR - skrajnie zagrożony
Ara niebieska (Anodorhynchus leari) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących w Brazylii. Ich cechą szczególną jest ich ubarwienie: kobaltowoniebieskie, zaś głowa, brzuch, kark, pierś są koloru zielonko - niebieskiego. Skrzydła (ich wewnętrzna część) i ogon przybierają barwy od szarości do czarni. Okolice oczu i policzków są bladożółte. Wg danych żyje około 600 ptaków tego gatunku.
Rozmiary: około 75 cm
Status i ochrona: pod koniec 2006 r. opracowano program obejmujący ochronę i rozmnażanie ar w niewoli. CR - gatunek skrajnie zagrożony.

Ara niebieskogłowa (Primolius couloni) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących w Peru. Papuga ta ma pióra w kolorze niebieski na głowie, zaś zielone na karku. Policzki ma nieopierzone koloru szarego, górna część dziobu jest barwy szarożółtej, dolna część skrzydeł niebieskawa. Ara niebieskogłowa posiada ogon w kolorze brązowoczerwonym, od spodu zaś żółtozielonym.
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa 3 jaja, wysiaduje je przez 26 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 miesiącach (70 - 80 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: EN - zagrożone wyginięciem

Ara oliwkowa (Ara ambiguus) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących od Nikarague przez Kolumbie po Ekwador. Ren rodzaj ar występuje zwykle w małych grupach od 5 do 6 osobników. Posiadają oliwkowo - zielone upierzenie. Mają czerwone czoło, policzki nieopierzone koloru od czerwieni po brąz. Lotki w barwie zielonej a ich zakończenie często niebieskie. Sterówki ar oliwkowych są koloru od brązu po błękit. Na terenie Nikaragui oraz północnej części Kolumbii występuje podgatunek ar oliwkowych zwany ara oliwkowa ssp. ambiguus, zaś na obszarze Ekwadoru i południowej Kolumbii - ara oliwkowa ssp. guayaquilensis.
Rozmiar: zwykle ich rozmiary wynoszą 85 cm, choć zdarzają się osobniki osiągające nawet metr długości
Pożywienie: orzechy, owoce, pestki
Lęgi, gniazdo, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się zazwyczaj w dziupli drzew. Samica składa od 2 do 3 jaj, wysiaduje je przez 26 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 2 - 3 miesiącach (około 85 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: EN - zagrożone wyginięciem.

Ara różowooka (Ara rubrogenys) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących w Boliwii. Ara ta posiada upierzenie o barwie oliwkowozielonej, czoło ma czerwone i czerwone plamy za uszami. Niewielki obszar gołej skóry znajdujący się koło dzioba po oczy, z rysunkiem ciemnych piórek. Skrzydła w górnej ich części mają kolor czerwony, zaś ogon jest barwy oliwkowej przechodzącej w niebieski.
Status i ochrona - EN - zagrożone wyginięciem

Ara szafirowa (Ara glaucogularis) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych. Ciało tej papugi (tak jak ararauny) pokryte jest pierzem koloru niebieskiego w górnej części, zaś brzuch i pierś są koloru żółtego. Czoło ary araruny przybiera barwy od szmaragdowego po niebieski. Gardło koloru czarnego z niewielką obwódką ciemnozielonkawą. Sterówki ar ararauna są koloru od żółtego po odcienie szarości. Jedyną cechą różniącą are szafirową od ararauny są policzki w kolorze białe, nieopierzone z niewielkimi ryskami o barwie niebieskiej (u ararauny - ryski są czarne).
Rozmiar: około 85 cm
Lęgi, gniazdo, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa od 2 do 3 jaj, wysiaduje je przez 26 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 - 4 miesiącach (90 - 100 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: CR - skrajnie zagrożony
Ara turkusowa (Anodorhynchus glaucus) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących na obszarze południowej Brazylii, północnej Argentyny a także w Urugwaju. Ubarwienie ar turkusowych jest bardzo podobne do ar błękitnych: upierzenie zielonko - niebieskie, zaś głowa i kark szaroniebieskie. Skrzydła (ich wewnętrzna część) i ogon przybierają barwy od szarości do czarni.
Rozmiary : około 72 cm
Status i ochrona: CR - gatunek skrajnie zagrożony.
Ara zielona (Ara militaris) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących od północnej części Meksyku, poprzez zachodnią Kolumbie, północno - zachodnią Wenezuela, Ekwador, po północno- zachodnią Argentynę. W jej upierzeniu przeważą kolor zielony. Ara ta ma czerwone czoło, nieopierzone policzki barwy bladoróżowej z rysunkiem czarnozielonych piórek. Ara zielona posiada lotki koloru niebieskiego, brązowe sterówki, które przechodzą w kolor niebieski. Można wyróżnić trzy podgatunki: ara zielona ssp. boliwianus, ara zielona ssp. mexicanus i ara zielona ssp. militaris.
Rozmiary: 70 cm
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa od 2 do 3 jaj, wysiaduje je przez 26 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 - 4 miesiącach (90 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: VU - gatunki narażone, wymagają one obserwacji ze strony botaników i służb ochrony przyrody, aby w porę móc podjąć działania zabezpieczające, gdyby okazało się, że stopień ich zagrożenia wzrasta.

Ara zielonoskrzydła (Ara chloropterus) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących od Panamy do południowej części Brazylii. Ten gatunek ar niezwykle podobny jest do ar żółtoskrzydłych (Ara macao). Policzki ma białe, nieopierzone z niewielkimi ryskami o barwie czerwonej. Cechą odróżniającą ten gatunek jest zielony pasek na skrzydłach i ciemno czerwony ogon przechodzący w niebieski.
Rozmiar: około 90 cm
Lęgi, gniazdo, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa od 1 do 3 jaj, wysiaduje je przez 27 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 4 miesiącach (105 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: LC - niskiego zagrożenia

Ara żółtolica (Orthopsittaca manilata) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących głównie w Brazylii. Ara żółtolica przypomina nieco arę epoletową. Papuga ta posiada upierzenie zielone, zaś brzeg skrzydeł i ich spodnia część jest barwy żółtej. Lotki są niebieskie, brzuch w okolicach nóg koloru brązowoczerwonego. Policzki ma nieopierzone koloru żółtego.
Rozmiary: 50 cm (średniej wielkości)
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa 2 jaja.
Status i ochrona: LC - niskiego zagrożenia, jednak coraz bardziej zagrożony przez ,,zmniejszanie się" środowiska w którym żyje poprzez wyrąb lasów tropikalnych czy chwytanie ich do niewoli

Ara żółtoskrzydła (Ara macao) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących na terenie Ameryki środkowej (od południowej części Meksyku) i Ameryki Południowej (od północnej części Boliwii po środkową Brazylię). Ary żyją w parach, grupach rodzinnych, bądź niewielkich grupach składających się z 20 osobników. Zarówno samica, jak i samiec ubarwione są jednakowo. Ten gatunek ary posiada piękne upierzenie o barwie jaskrawo czerwonej. Skrzydła są koloru żółtego, zaś lotki i końcówki sterówek są barwy ciemnoniebieskiej. Lotki od spodu są ciemnoczerwone z metalicznym, złotym połyskiem. Policzki ary żółtoskrzydłej są nieopierzone, nie widnieje na nich także rysunek z piór tak jak to ma miejsce w przypadku np. ary zielonoskrzydłej. Ara posiada potężny, zakrzywiony dziób w górą szarawy, w dolnej części czarny. Oczy ma jasnożółte, a skóra wokół oczu jest naga i biaława. Pisklęta w odróżnieniu od dorosłych osobników mają ciemną barwę oczu.
Rozmiary: długość ciała to około 81 - 96 cm, w tym ogon około 50 cm
Waga: około 850 - 1000 g
Głos: wydają głośne i zarazem niskie dźwięki, w locie porozumiewają się poprzez gardłowe skrzeczenie, zaś podczas żerów milczą.
Długość życia: nawet około 80 lat
Środowisko: wilgotnych lasach tropikalnych, na terenach nizinnych do wysokości ok. 400 m n.p.m.
Pożywienie: liście, nasiona, owoce, orzechy, glina
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa od 2 do 3 jaj, wysiaduje je przez 23 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 - 4 miesiącach (105 dniach) obcowania z nimi. Pisklęta uzyskują lotność po około 105 dniach. Pozostają z rodzicami do wieku 1 roku. Dojrzałość płciową osiągają po 7 latach.
Status i ochrona: LC - niskiego zagrożenia, jednak coraz bardziej zagrożony przez ,,zmniejszanie się" środowiska w którym żyje poprzez wyrąb lasów tropikalnych czy chwytanie ich do niewoli.

Ara żółtoszyja (Primolius auricollis) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących głównie w Boliwii i części Brazylii. Cechą charakteryzującą tą arę jest plama na szyji oraz czoło przybierające barwę od czarni do zieleni. Papuga ta posiada upierzenie koloru zielonego, tylko pióra poniżej dzioba są czarne. Lotki w kolorze niebieskim, sterówki lekko brązowe przechodzące w niebieski.
Rozmiar: 38 cm
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa 3 - 4 jaja, wysiaduje je przez 25 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 - 4 miesiącach (100 dniach) obcowania z nimi.
Status i ochrona: EN - zagrożone wyginięciem

Ad 4) Łąkówka wspaniała (Neophema splendida) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących głównie w północnej Australii. Można ją spotkać na terenach półpustynnych. Łąkówka wspaniała posiada piękne upierzenie: na głowie występują barwy niebieskie, na grzbiecie zielone, brzuch czerwono żółty, zaś skrzydła są koloru zielono niebieskiego.
Rozmiary: długość ciała to około 21 cm
Odżywianie: proso (białe, japońskie, zielone, żółte), słonecznik (około 3-4 ziarenek na ptaka dziennie), konopia, siemię lniane, kanar, nasiona traw, insekty, robaki, owoce (jabłko, truskawki, mandarynki, pomarańcze), warzywa (papryka żółta i czerwona, seler, pietruszka, marchew, burak czerwony, zielony groszek), biszkopty, gotowane jajka (niezbędne zwłaszcza w okresie lęgowym), jajko i kiełki (w okresie pierzenia).
Środowisko: tereny półpustynne
Pożywienie: liście, nasiona, owoce, orzechy, glina
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: łąkówki na wolności żyją w parach, tworzysz życia wybierany jest raz na całe życie. Dojrzałość płciową ptaki te uzyskują po przeżyciu 24 - 26 miesięcy. Lęgi w wieku wcześniejszym ptaki mogą przepłacić życiem a także mają problemy z wysiadywaniem młodych, karmieniem, a nawet kanibalizmem. Samica składa od 4 do 6 jaj, wysiaduje je przez 21 - 22 dni.
Status i ochrona: LC - najmniejszej troski

Systematyka
Domena - eukarioty
Królestwo - zwierzęta
Typ - strunowce
Podtyp - kręgowce
Gromada - ptaki
Podgromada - Neornithes
Nadrząd - neognatyczne
Rząd - papugowe
Rodzina - papugowate
Podrodzina - papugi właściwe
Rodzaj - Neophema
Gatunek - Łąkówka wspaniała

Ad 9) Rozella białolica (Platycercus eximius) - rodzaj ptaków z rodziny papugowatych, występujących głównie w Australii, Nowej Zelandii. Zamieszkuje sawanny, parki i ogrody. Rozella białolica posiada wielobarwne upierzenie: głowa z reguły jest czerwona z białymi plamami poniżej oczu, brzuch także jest czerwony, ogon i skrzydła niebiesko-zielone, grzbiet barwy żółto - zielono - niebieskiej. Dualizm płciowy jest słabo zauważalny, samice są nieco bledsze od samców, mają jasne pasma na spodniej stronie skrzydeł. W porze zimowej żyją w stadach liczących od 8 do 20 osobników, zaś wiosną łączą się w pary.
Długość ciała: ok. 30 - 32 cm.
Waga: ok. 50 - 60 g.
Pożywienie: nasiona traw, krzewów i drzew (zwłaszcza eukaliptusów i akacji), owoce, nektar, owady i larwy
Środowisko: sawanny, ogrody i parki miejskie.
Lęgi, gniazda, wysiadywanie: Gniazdo znajduje się najczęściej w dziupli drzew. Samica składa od 4 do 8 jaj, wysiaduje je przez około 21 dni. Pisklęta opuszczają rodziców po około 3 - 4 miesiącach (105 dniach) obcowania z nimi. Pisklęta uzyskują lotność po około 105 dniach. Pozostają z rodzicami do wieku 1 roku. Dojrzałość płciową osiągają po 7 latach.
Status i ochrona: LC - najmniejszej troski
Gniazda budują w dziuplach drzew.
Lęgi: W czasie lęgów samica składa od 4 do 8 jaj, które są wysiadywane przez okres 3 tygodni. Młode pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 4 tygodniach, a przez kolejne 3 - 4 tygodnie są jeszcze dokarmiane przez rodziców.
Podgatunki:
-Platycerus eximius eximius - występuje w południowo-wschodnich stanach Australii (stany Wiktoria i Nowa Południowa Walia).
-Platycerus exiumius cecilae - północna część Nowej Południowej Walii.
-Platycerus exiumius diemenensis - Tasmania.
Pojedyncze źródła mówią jeszcze o:
-Platycercus eximius elecica - Nowa Południowa Walia.
-Platycercus eximius aureodorsalis - Nowa Południowa Walia.

Systematyka
Domena - eukarioty
Królestwo - zwierzęta
Typ - strunowce
Podtyp - kręgowce
Gromada - ptaki
Podgromada - Neornithes
Nadrząd - neognatyczne
Rząd - papugowe
Rodzina - papugowate
Podrodzina - papugi właściwe
Gatunek - rozella białolica


Status i ochrona papug została podana zgodnie z kategorią zagrożenia gatunków podaną przez IUCN (The World Conservation Union - Światowa Unia Ochrony Przyrody):
EX (Extinct) Całkowicie wymarłe EW (Extinct in the Wild) Wymarłe w stanie dzikim, na wolności
CR (Criticaly endangered) Krytycznie zagrożone
EN (Endangered) Zagrożone
VU (Vunerable) Narażone
NT (Near Threatened) Mniej narażone
LC (Least Concern) Najmniejszej wagi zagrożenia
DD (Data Deficient) Brak dokładniejszych danych
NE (Not Evaluated) Nie szacowany

Strona Główna | Zwierzęta zamieszkujące poszczególne kontynenty | Podział zwierząt ze względu na występowanie | Podział zwierząt ze względu na ich tryb życia | Podział zwierząt ze względu na ich aktywność | Zwierzęta chronione | Akwarystyka | Psy rasowe | Wykaz ras psów uznanych przez FCI i inny podział | Imiona dla psów | Konie | Koty | Ptaki | Pająki | Gady i Płazy | Małpy | Hodowle psów | Salony urody dla zwierząt | Sklepy zoologiczne | Hotele dla zwierząt | Schroniska dla bezdomnych zwierząt | Fundacje / Towarzystwa / Stowarzyszenia | Przychodnie weterynaryjne / Lecznice | Szpitale weterynaryjne | Pogotowia dla bezdomnych zwierząt | Ogrody zoologiczne | Wystawy i targi zoologiczne | Kalendarz zawodów sportowych PZSPZ | Giełda zwierząt | Warto wiedzieć | Ważne daty | Kontakt | Strony warte polecenia | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego